Stuttgart (Duitsland) – Mercedes-Benz Trucks zet opnieuw een belangrijke stap voorwaarts in de digitalisering van zijn voertuigen. Bij praktijktests hebben Actros-vrachtwagens van Mercedes-Benz hun brandstof voor het eerst automatisch betaald aan Shell-pompstations in Stuttgart (Duitsland). De experts van Mercedes-Benz Trucks en Shell installeerden een nieuw prototype van de eerder voorgestelde digitale Truck-ID van Mercedes-Benz Trucks in het dashboard, in combinatie met een prototype van een digitale tankkaart met Shell SmartPay API-technologie. De Truck-ID werkt als een geïntegreerde identiteitskaart, waardoor de transacties op unieke wijze worden toegewezen aan en ondertekend door het voertuig. Shell SmartPay API fungeert als een gegevenstransmitter – API staat voor Application Programming Interface – en maakt het mogelijk om tankkaarten te digitaliseren en brandstof via de boordcomputer van de vrachtwagen te betalen in Shell-vestigingen. De Mercedes-Benz Actros-vrachtwagens die voor de test werden gebruikt, zijn normale serievoertuigen waarvan de software werd uitgebreid met functies om de betaalservice te autoriseren.
Daartoe heeft Mercedes-Benz Trucks ook zijn bestaande prototype van de Truck Wallet geconnecteerd. De Truck Wallet is een platformtechnologie en centraal gebruikersprogramma voor alle toepassingen die de Truck-ID kunnen gebruiken, waaronder dus de digitale tankkaart. De experts van Mercedes-Benz Trucks en Shell hebben samengewerkt om een gedigitaliseerde tankkaart te ontwikkelen op basis van de Truck Wallet. In het kader van de tests gebruikte deze digitale tankkaart de functionaliteit van de Truck-ID via de Truck Wallet om de vrachtwagen te authentiseren en te autoriseren op het centrale systeem van het pompstation gedurende het online betaalproces. Zodra het voertuig zich met zijn Truck-ID veilig had geïdentificeerd bij het Shell-systeem, werd de transactie toegestaan door Shell SmartPay API. Cruciaal daarbij was het toetsen van de gps-locatie van de vrachtwagen aan die van het pompstation. Alleen als beide locaties overeenkwamen, werd de pomp geactiveerd.
Transportondernemingen gaven in het verleden fysieke tankkaarten aan hun chauffeurs om te betalen bij bepaalde pompstations, waardoor de brandstof rechtstreeks werd betaald vanaf de rekening van de onderneming. Een ingebouwde digitale tankkaart kan het werk van de chauffeurs in verschillende opzichten vereenvoudigen. Zo hoeft de chauffeur niet meer langs de kassa te gaan. Transportondernemingen hebben dan weer het voordeel dat hun administratieve rompslomp aanzienlijk afneemt omdat ze geen fysieke kaarten meer hoeven uit te delen, en dat het hele proces veiliger wordt. De digitale tankkaarten kunnen ook helpen om de wijdverbreide brandstoffraude tegen te gaan. Volgens schattingen van experts veroorzaakt brandstoffraude bij zware vrachtwagens in Europa elk jaar opnieuw een miljoenenverlies voor de transportsector.